Epileptische aanvallen

In Nederland zijn er ongeveer 100.000 mensen, waaronder relatief veel verstandelijk gehandicapten, die een epileptische aandoening hebben. De aandoening kan zijn aangeboren, maar het kan ook op latere leeftijd optreden. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een ernstige hersenschudding of een beroerte zijn. Een hersenschudding of beroerte kan de hersenen beschadigen, waardoor er storingen ontstaan. De hersenen kunnen dan verkeerde signalen naar het lichaam sturen, wat een epileptische aanval kan veroorzaken.

Meest voorkomende vormen

De twee meest voorkomende vormen van epilepsie zijn de partiële en de gegeneraliseerde epilepsie. Bij partiële epilepsie ontstaat er in slechts een deel van de hersenen een storing. De aanvallen bij een patiënt met partiële epilepsie kunnen worden onderverdeeld in twee vormen, een elementaire en een complexe aanval. Bij een elementaire aanval ontstaan er spiertrekkingen in een lichaamsdeel, bijvoorbeeld een arm of been, maar hierbij word het bewustzijn wel behouden. Een complexe aanval is wat heftiger dan een elementaire. Hierbij verliest de patiënt het bewustzijn en in een schemertoestand kan raken.

Gegeneraliseerde epilepsie is de meest bekende vorm, waarbij beide hersenhelften verstoord worden. Een patiënt met deze vorm van epilepsie verliest bij een aanval het bewustzijn en er doen zich spiertrekkingen voor over het gehele lichaam. De aanvallen kunnen zich kort achter elkaar voordoen, waardoor een patiënt tussendoor niet bij bewustzijn komt.

De hevigheid en de frequentie van de epileptische aanvallen kunnen per patiënt enorm verschillen. Sommige patiënten hebben minder dan één keer per jaar een aanval, maar bij patiënten met een ernstige vorm van epilepsie kunnen zich meerdere aanvallen per maand voordoen. De duur van de aanval is ook afhankelijk van de patiënt en de vorm van epilepsie. Soms kan een aanval nauwelijks worden opgemerkt door omstanders, maar een aanval bij een patiënt met gegeneraliseerde epilepsie kan soms zelfs zo lang duren, dat de patiënt zuurstof tekort krijgt en hersenbeschadiging kan oplopen.

Advertenties