De dakpan; beton of keramisch?

Dakpannen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en materialen. De twee meest gebruikte dakpannen zijn de keramische dakpan (ookwel stormpan genoemd) en de betonnen dakpan (ookwel snellegger of sneldekpan genoemd). De keramische pan word al eeuwenlang gebruikt, de betonnen dakpan is nog niet zo lang in de markt, maar is erg in opkomst.

Keramische dakpannen
De keramische dakpan staat bekend om de zeer mooie uitstraling en duurzaamheid. De keramische pan word ook wel stormpan genoemd en is, doordat de pan word gemaakt van gebakken klei, zeer extra sterk en biedt jarenlange bescherming tegen extreme weersinvloeden. De pannen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en er kan worden gekozen voor een matte of glanzende afwerking.

Betonnen dakpannen
De betonnen dakpan word ookwel snellegger of sneldekpan genoemd, vanwege de grote afmetingen. Er zijn in verhouding minder pannen nodig, waardoor je in kortere tijd een pannendak aan kan leggen. De betonnen dakpan is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en word door en door gekleurd, waardoor beschadigingen minder snel zichbaar zijn. Door de titaandioxide toplaag waarmee de betonpannen worden behandeld zijn ze beschermd tegen weersinvloeden en hebben ze een lange levenduur.

Een groot voordeel van de betonnen dakpan is dat deze een luchtzuiverende werking heeft. De titaandioxide toplaag haalt de milieuvervuilende stoffen uit de lucht, waardoor de milieubelasting veel lager is dan bij de keramische dakpan. Andere voordelen van de betondakpan, ten opzichte van de keramische pan, is dat ze voordeliger zijn en dat ze makkelijker en sneller te leggen zijn.

Advertenties