Restylen van een interieur

Wanneer je je interieur wilt gaan restylen, begin je met het bepalen van de stijl en de kleuren. Deze zijn het meest bepalend voor het interieur en moeten dan ook zorgvuldig op elkaar worden afgestemd, om zo tot een harmonieus interieur te komen. Wanneer je hebt bepaald welke stijl en kleuren het gaan worden, leg deze dan vast in een moodboard. Aan de hand van de kleuren op je moodboard, kun je op zoek gaan naar muurverf of behang, vloerbedekking en raambekleding en natuurlijk de meubels.

Muurverf en behang

Kies een kleur verf, of een combinatie van kleuren, die niet te schreeuwerig zijn. Rood, felgroen of donkerpaars zijn bijvoorbeeld erg in het oog springend en zullen ook sneller gaan vervelen dan de wat meer neutrale kleuren. Kies dus liever voor rustige tinten die in harmonie met elkaar zijn. Wanneer je kiest voor behang, let er dan ook op dat deze niet te opvallend zijn. Kies je voor behang met een motiefje, ga dan niet al te grote muuroppervlaktes behangen, om het interieur rustig te houden.

 

Vloerbedekking

Qua vloerbedekking is er heel veel keuze. Je kunt kiezen voor een houten of plavuizen vloer, of tapijt. Een combinatie van hout of plavuizen met een vloerkleed kan ook erg mooi zijn. Dit laatste is praktischer dan tapijt over de hele oppervlakte. Het is makkelijker schoonhouden, en wanneer het vloerkleed versleten is, hoef je alleen deze, en niet heel de vloer te vervangen. De kleuren van de vloerbedekking kun je het beste neutraal houden, dat is tijdloos en gaat dus langer mee. En als je toch wat kleuraccenten wilt aanbrengen, kun je dat met vloerkleden doen.

 

Raambekleding

Ook in de raambekleding is er veel keus, maar het meest populaire is momenteel toch wel de shutter. Ze zijn aan te passen aan elk raam, ze geven een rustige uitstraling aan het interieur, zijn heel eenvoudig te onderhouden en zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren. Een ander voordeel van de shutter, is dat ze niet snel verkleuren of vies worden, zoals bijvoorbeeld (rol)gordijnen. Je hoeft ze nooit te wassen of naar de stomerij te brengen, je kunt ze gewoon afstoffen.

 

De meubels

Meubels kun je nieuw of tweedehands kopen of alleen een opknapbeurt geven. Een oude, houten kast krijgt een hele nieuwe uitstraling wanneer je ‘m een ander kleurtje geeft. En de bank of de eetkamerstoelen kun je opnieuw laten bekleden, voor een frisse, nieuwe uitstraling. Let er op dat je ook bij het opknappen van de meubels kleuren kiest die aansluiten bij de rest van je interieur.

 

Je interieur restylen hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En als je zelf niet zo handig bent, dan zijn er genoeg bedrijven die je daar een handje bij kunnen helpen. Bij een verfwinkel of vloerenwinkel kun je vaak advies krijgen over kleuren of kleurcominaties. En voor shutter (als je daarvoor kiest) zijn verschillende bedrijven waar ze jou vakkundig advies kunnen geven.

Advertenties