Start van een bevrijdende zoektocht

‘Is dit het nou?’ Ik denk dat er veel mensen zijn die zich dit regelmatig afvragen. Ik vraag het me in ieder geval regelmatig af. Ik kan eigenlijk beter zeggen, vroeg me het regelmatig af. Ik ben namelijk tegenwoordig in staat om het tij te keren voordat deze vraag opdoemt. En dat is een heerlijk gevoel en het geeft aan dat ik stevig aan het roer sta van mijn eigen leven. Maar, daar heb ik wel een weg voor afgelegd en ik wil graag met je delen dat het ook anders kan.

We leven niet het leven zoals we het zouden willen leven. Het lijkt zelfs soms alsof we niet ons eigen leven leven. Herkenbaar? Dit is al in onze vroegste jeugd begonnen. Als kind hadden we een droom om bijvoorbeeld schrijver te worden, zanger, of danseres. Of brandweerman, of piloot. Maar wat zeiden onze ouders of opvoeders en nog weer later onze leraren op school? Kind, het is beter dat je een opleiding gaat volgen waarmee de kans op een baan het grootst is. Met zingen/dansen kan je nooit succesvol zijn. Goed bedoeld, natuurlijk, maar funest voor jouw droom. Maar die droom, die kwam van binnenuit, die was echt, dat was jij! Maar door de druk van buitenaf heb je afgezien van je droom, je hebt je geconformeerd aan de verwachtingen van anderen. Logisch, en wist jij veel? Je was een kind. En dan komt vroeg of laat het moment dat je wakker wordt en denkt: ‘is dit het nou’ en dat is het begin van de weg terug naar wat voor jou belangrijk is, de weg terug naar jouw droom, de weg terug naar jezelf!

De weg terug naar wat voor jou belangrijk is. De onvrede die je ervaart is helemaal prima. Zeg er alsjeblieft ‘ja’ tegen en neem het serieus. Het geeft aan dat er verandering in de lucht zit en dat is de basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar hoe ontdek je wat je wel wilt, want het worden van zanger was misschien inderdaad wel een kinderdroom, maar wat is NU belangrijk voor jou en hoe bereik je dat je daar ook komt, dat je je droom gaat verwezenlijken, je doel gaat behalen?
Start van een bevrijdende zoektocht. De onvrede en de onrust die je nu ervaart zijn het startsignaal voor een bevrijdende zoektocht. Bevrijdend, omdat je achter je gaat laten wat niet bij jou hoort en wat ook niet van jou was, je hebt het aangenomen van buitenaf. En bevrijdend, omdat je nu binnenin je op zoek gaat naar jouw dromen, je gaat op zoek naar dat waar ‘jouw hart van gaat zingen’. Voor de een is dit gemakkelijk en bij de ander kost het wat meer moeite omdat de dromen ver weg zijn geraakt van de realiteit van alledag.

Wat kan je zelf doen om je te bevrijden?
• benoem je onvrede zo duidelijk mogelijk. Is het alleen je huidige werk, en wat dan precies, of zijn het ook je collega’s, je relatie, gezondheid, geld? Schrijf het allemaal op. Dit is de start van het proces.
• omschrijf nu wat je wel wilt; waar droom je van, wat vond je als kind leuk, waar geniet je van, waar krijg je energie van en wat kost energie? Laat los of het allemaal wel realistisch en haalbaar is, droom gewoon!
• kijk eens of je je ideale leven, zoals jij wilt dat het eruit ziet, kunt visualiseren. Kan je het voor je zien, word je daar blij en gelukkig van, voelt het goed?
• blijf in deze hogere energie (je goed voelen brengt je energieniveau omhoog). Maak nu een actieplan om je droom te kunnen verwezenlijken. Wat moet je doen om daar te komen, wat en wie heb je ervoor nodig?
• laat je niet weerhouden door anderen (m.n. familieleden en goede vrienden zijn snel bezorgd over jouw welzijn, zij zijn over het algemeen bij dit soort veranderingen niet je beste raadgevers.) dit is wat jij wilt en het is jouw leven. Geloof in jezelf en zet stapje voor stapje.
• geniet van het proces. Zie de (kleine) veranderingen om je heen, want als jij verandert, verandert je omgeving mee.

Voor meer informatie: http://www.machteldsikkema.nl

© 2011 Machteld Sikkema, alle rechten voorbehouden.

Advertenties