Tips voor het bewaren en schoonmaken van sieraden

Door het dragen verliezen sieraden hun glans en kunnen ze beschadigd raken. Huidvet en producten als zeep, crème en boter hechten zich aan de sieraden waardoor deze dof worden. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat die mooie ring of armband er ‘als nieuw’ uit blijft zien. Hier een paar tips voor het bewaren en schoonmaken van je sieraden.

De eerste tip is heel eenvoudig: doe je sieraden af als je gaat schoonmaken, sporten of werk gaat doen waarbij je het sieraad kunt beschadigen. Schoonmaakmiddelen kunnen het materiaal aantasten en tijdens het sporten zit er zo een krasje of je ring of horloge.

Berg je ringen, oorbellen, armbanden en kettingen voorzichtig op

Als je sieraden niet draagt is het belangrijk om ze op de juiste manier op te bergen. Het liefst bewaar je elk sieraad apart, want door bijvoorbeeld ringen of oorbellen samen in een doosje te bewaren, komen er snel kleine krasjes op. Heel handig is dan een sieradenhouder waar je oorbellen, ringen en kettingen overzichtelijk op kunt ophangen. Dat ziet er ook nog eens erg leuk uit.

Hoe maak je de sieraden schoon?

Gouden sieraden kun je reinigen door ze te wassen in een sopje van heet zeepsop met een scheutje ammonia. Borstel de sierraden schoon met een tandenborstel en spoel vervolgens goed af met heet water. Een tip van oma: leg je gouden sieraden in een bakje met een bruistablet om kunstgebitten te reinigen. Ook is er speciale sieradenreiniger te koop waarmee je gouden sieraden kunt reinigen.

Zilveren sieraden schoonmaken
Zilver kan snel zwart uitslaan door zwavelverbindingen. Ook hier kun je speciale sieradenreiniger voor gebruiken. Huis, tuin en keuken tips: leg je zilveren ketting een nacht in een bakje cola of poets je sierraden op met as of milde tandpasta.

Diamanten schoonmaken
Ook om sieraden met diamanten te reinigen is een sopje met ammonia of afwasmiddel ideaal. Borstel de diamant schoon met een tandenborstel en spoel goed af. Pas wel op met antieke diamanten. Die kunnen hun glans juist verliezen als ze in aanmerking komen met water. Laat sieraden met antieke diamanten liever reinigen door een juwelier of goudsmid.

Sieraden met edelstenen schoonmaken
Sieraden met edelstenen kun je reinigen met een sopje met afwasmiddel of met sterk verdunde alcohol. Wrijf de stenen vervolgens voorzichtig droog.

Parels schoonmaken
Waar andere sieraden dof kunnen worden van huidvet zien parels er juist mooier uit als je ze veel draagt! Wel kunnen parels dof worden door producten als parfum en haarlak. Gebruik een vochtige doek om de parels schoon te wrijven.

Titanium sieraden schoonmaken
Sieraden van titanium kun je eenvoudig reinigen met een zachte tandenborstel in een sopje met groene zeep.

Advertenties