Waarom een dierenverzekering belangrijk is

Je hoort op het internet nog weleens het argument, en huisdierenverzekering is te duur en als er een keer iets is dan betalen ze niet uit. Er wordt aangeraden om het geld dat je normaal aan de premie zou betalen maar in een potje (spaarrekening) te doen en hiervan, mocht het zover komen, de medische kosten te betalen. Tja, dit gaat natuurlijk een beetje in tegen het principe van een verzekering, het grootste deel van de mensen die de verzekering hebben afgesloten zullen meer betalen aan premies dan ze uiteindelijk zullen ontvangen, anders zou een verzekering natuurlijk nooit kunnen uitbetalen in de gevallen dat het wel nodig is.

Wat belangrijk is om te weten is dat de huisdierenverzekeringen de afgelopen jaren absoluut een sprong voorwaarts hebben gemaakt, de rotte appels zijn verdwenen, en grote verzekering maatschappijen als Proteq, Petlan en OHRA hebben tegenwoordig zeer goede verzekeringen voor uw huisdier. De voorwaarden staan duidelijk vernoemd op de websites zodat je precies weet waar je aan toe bent, en inderdaad niet alles wordt uitbetaald. En terecht zou je bijna zeggen, want een verzekering kan moeilijk geld uitkeren voor aangeboren afwijkingen. Neem de Buldog, deze honden zijn zo doorgefokt dat ze bijna allemaal last hebben van hun knieën. Als een verzekering hiervan de kosten zou dekken zouden ze in principe het doorfokken van het ras stimuleren. Mensen die een hondenras kiezen waarbij bijna 100% zeker is dat ze een bepaald gebrek krijgen kiezen hier natuurlijk zelf voor.
Wil je precies weten wat er wel en niet wordt uitgekeerd door dieren verzekeraars, dan kun je dat hier vinden in het overzicht van de vergelijking van de dierenverzekeringen.

Sparen of verzekeren

Nog even terug komen op het argument dat je beter geld kan opsparen dan een verzekering voor je huisdier afsluiten. Voor een gemiddelde verzekering voor een hond betaal je tegenwoordig tussen de 10 en 30 euro per maand (afhankelijk van het hondenras, teefje of reutje, en leeftijd), voor een kat betaal je zo’n 10 euro per maand. Kun je de discipline opbrengen en stort je inderdaad iedere maand alles op een spaarrekening, dan spaar je per jaar tussen de 200 en 300 euro. Misschien voor veel huisdieren inderdaad genoeg om de medische kosten te dekken. Maar stel nou dat er echt iets (chronisch) aan de hand is met jouw huisdier, de kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot boven de 1000 euro per jaar. In het ‘potje’ zit dan niet genoeg geld, maar zoals iedere dierenliefhebber wel weet zal hij/zij waarschijnlijk tot het uiterste gaan om zijn grote vriend te helpen, maar ja hoe, en van welk geld? Daarom raden we iedereen aan om een huisdierverzekering af te sluiten, het geeft dat stukje rust, dat je zeker weet dat mocht het nodig zijn je huisdier alle medische hulp kan bieden die hij/zij nodig heeft.
Overigens moet je wel bedenken dat er een maximum zit aan wat verzekeraars per jaar uitkeren, momenteel is Proteq de verzekering die het meeste per jaar uitgeeft (5000 euro, maar het is dan ook de duurste verzekering). Heb jij dus gewoon een paar duizend euro liggen en kun je dat ook makkelijk uitgeven, dan kun je er inderdaad over nadenken of een verzekering voor jou wel nodig is.

Niet alleen Kat en Hond

Traditie getrouw werden er vooral honden en katten verzekerd, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om bij Petplan konijnen en papegaaien te verzekeren. Zeker als je een papegaai hebt is een verzekering de moeite waard, deze vogels kunnen gemakkelijk 50 jaar worden, stel je eens voor dat de papegaai chronische problemen heeft en bijvoorbeeld medicatie nodig heeft, jaar in jaar moet je dit betalen, het is natuurlijk fijner als de verzekering dit voor je betaalt. Een papegaaien verzekering is overigens ook een stuk goedkoper, voor 7.50 per maand zijn ze al verzekerd.

Ja, een verzekering kost iedere maand wat geld, maar het geeft een hoop rust. Stel dat er wat gebeurd met je huisdier, dan weet je in ieder geval dat je hem of haar alle medische zorg kan geven die er nodig is. En misschien betaal je uiteindelijk meer aan een verzekering dan dat ze uitkeren, maar dat is natuurlijk alleen maar goed, dan is jouw huisdier al die jaren gezond.

Advertenties